Dobrý žaludeční likér-ořechovka

19. května 2008 v 20:15 | Jiřina |  || Všehochuť z přírody
Potřebujeme: 20 zelených vlašských ořechů,malou roličku skořice,3 kuličky jalovčinek, kousek citronové kůry, 1 l jablkovice /může být i dobrá vodka/, 500g pískového cukru,0,5 l vody.
Postup: Oprané ořechy dobře rozpícháme vidličkou,vložíme do 3 litrové lahve.Přidáme skořici,jalovčinky,citr.kůru.Směs zalijeme jablkovicí,láhev uzavřeme víčkem a necháme v teple louhovat asi 8 týdnů.Potom obsah přecedíme,vlijeme zpět do lahve,přidáme cukerný roztok / svaříme cukr s vodou a vychladíme/,dobře promícháme s ořechovým výluhem a necháme ještě měsíc stát na teplém místě. Nakonec přelijeme do lahví a skladujeme v chladu a temnu./doporučuje se zelené ořechy natrhat na svátek Anny,t.j.26.7./
Užívá se dle obtíží jedna -dvě štamprličky .
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jaroslav Doležal Jaroslav Doležal | E-mail | 1. srpna 2010 v 22:44 | Reagovat

Ahoj Jiřinko, večer jsem přečetl tvůj recept a přesto že Anna byla již před několika dny zítra jdu na ně a jdu zpracovat přebytky kalvadosu. Pak podám informaci o výsledku

2 Jan Kreps Jan Kreps | Web | 14. února 2011 v 0:16 | Reagovat

Pokud vím, tak ořechy se doporučuje sbírat okolo svatého Jana, tedy na 24.6, což je skoro přesně o měsíc dřív, než píšete. Nejsou pak již ořechy moc zralé?
Od toho pochází taky název ořechovky - Johannistrunk. Píše o tom ve svém herbáři již Ondřej Matthioli.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama