Listopad 2009

Význam zeleninových a ovocných šťáv pro naše zdraví.

24. listopadu 2009 v 10:35 | Jiřina,metodické listy"Přirozené prostředky pro zpevnění zdraví a prevenci"/bez aut.pr./ ve vlastní úpravě |  || Dobré rady pro vaše zdraví
Zeleninové a ovocné šťávy jsou cenným zdrojem důležitých látek pro naše zdraví. Jsou to zejména vitaminy a minerální látky, které jsou v organizmu obsaženy v malých množstvích avšak jsou nepostradatelné pro jeho správnou funkci. Posilují imunitní systém, mají významný podíl na krytí jejich potřeb při metabolických dějích, podporují hormonální vyváženost organizmu. Dále štávy obsahují řadu enzymů, které jsou důležité pro všechny chemické reakce probíhající v našem těle.
Další předností šťáv je jejich dobrá stravitelnost. Připravují se v odšťavovačích, lisech nebo strouháním a vytlačením přes plátenko.

Při přípravě a užívání šťáv je důležité dodržet tyto zásady:

- užívat šťávy čerstvé a v co nejkratší době po jejich zhotovení
-skladovat v nerezových nádobách
-nemíchat navzájem zeleninové a ovocné šťávy-během dne však lze vystřídat jednotlivě
-při přípravě odstraňovat vzniklou pěnu- neužívat ji
-denní dávka užívání šťávy je asi O,5 l (pokud není stanoveno jinak)
-šťávu z cibule a česneku užívat jen v malých dávkách
nejlépe jako přísady do pokrmů (saláty,polévky,omáčky)
denní dávku šťávy z česneku připravíme vylisováním 5 ti stroužků a u cibule ze čtyř cibulek nebo jedné středně velké.

Šťávy plné vitaminů a minerálů jako podpůrné prostředky při léčbě některých onemocnění.

Artyčok:-ze 100g listenů vylisujeme asi 3O ml šťávy, kterou můžeme zkombinovat se šťávou z jahod a malin v poměru: artyčok 50 ml,jahody 100 ml,mrkev 50 ml

užívání: 2x denně 50 ml čisté šťávy, nebo 2x denně 100 ml kombinované šťávy

stimuluje produkci žluče v játrech a podporuje její vylučování do dvanáctníku,pomáhá při únavě,snižuje množství cholesterolu v krvi má uplatnění i při dně a artritidě

Brambor:-( celý, loupaný), Odšťavením 100g hmoty získáme asi 40 ml šťávy

užívání: 50 ml šťávy 2x denně po dobu jednoho měsíce.Komu nebude chutnat může si ji ochutit citronem,medem nebo šťávou z mrkve

doporučuje se při žaludečních potížích,žal.vředech,zácpě. hemoroidech,cukrovce,zlepšuje činnost střev,je močopudná,užívá se při zácpě a jaterních onemocněních.

Broskev:-(celá,neloupaná), ze 100g získáme asi 60 ml šťávy

užívání bez úprav

doporučuje se při poruchách trávení,při výskytu ledvinových kamenů a krve v moči

Celer:-(stonky) ze 100g získáme asi 60 ml šťávy

užívání: 50 ml denně po dobu 15-20 dnů. Šťávu můžete kombinovat se šťávou z mrkve nebo citronu

doporučuje se při dně,revmatismu,ledv. kamenech,nechutenství,nervozitě,únavě,rekonvalescenci,při srdečních onemocněních,křečových žilách,čistí krev.

Fazole:-(celý lusk mladý) ,ze g získáme 40 ml šťávy

užívání:100 ml denně

doporučuje se při nálezu ledvinových kamenů,výskytu bílkoviny v moči,revmatismu, dně,cukrovce,urychluje látkovou výměnu.

Grapefruit:-(dužina) ze 100g získáme asi 50 ml šťávy

užívání:300ml přes den ( 15 min. před jídlem)

doporučuje se při nechutenství, posílení imunity,při poruchách trávení, intoxikaci

Chřest:-( špička a střední část) ze 100g se získá asi 50 ml šťávy

užívání: 1x denně 50 ml šťávy 30 min. před jídlem ( může se kombinovat se šťávou z mrkve v poměru 1:1)

pomáhá při únavě,artritidě,dně,rehmatismu ,onemocnění jater a ledvin,cukrovce, bronchitidě.
Neužívat při zánětu močového měchýře a při akutním kloubním zánětu.

Jablko:-(neloupané,bez jader) ze 100g získáme asi 60 ml šťávy

užívání bez úprav- 500 ml denně
doporučuje se při únavě,dně,revmatismu,artritidě,nálezu močových kamenů,anemii,žaludečních vředech,nespavosti,posiluje nervovou soustavu,obezitě

Jahoda:-(celá), ze 100g získáme asi 60 ml šťávy

užívání bez úprav-500 ml denně
pro svůj obsah vitaminů a minerálů pomáhá při únavě,pomáhá vylučovat kyselinu močovou z krve,doporučuje se dále při rehmatismu,artritidě,ledvinových obtížích,jaterních onemocněních,krevních oemocněních a arterioskleróze.
nedoporučuje se při kožních onemocněních /pozor na alergii/

Lilek:-(celý,loupaný), ze 100g získáme asi 50 ml šťávy

užívání: 2x denně 50 ml, může se kombinovat se šťávou z červené řepy v poměru 1:1

snižuje obsah cholesterolu v krvi,podporuje činnost jater,čistí krev,má antibiotické účinky, zevně se může použít na potírání ekzémů, podporuje krvetvorbu,upravuje srdeční činnost(extrasystoly,bušení srdce)

Meruňka:-(celá,neloupaná), ze 100 g získáme 50 ml šťávy

užívání bez úprav,lze přisladit medem
pomáhá při únavě,podporuje krvetvorbu,povzbuzuje chuť k jídlu,posiluje sedečně-cévní systém,zlepšuje stav zraku a pleti., uklidňuje,pomáhá při nespavosti.

Mrkev:-( celá) ze 100g získáme 50 ml šťávy

užívání: 2x denně 250 ml mezi jídly
posiluje imunitu,podporuje trávení,zklidňuje nervy,pomáhá při léčbě ledvinových onemocnění,jako prevence nádorových a vředových onemocněních,je důležitá také pro dobrý stav zubů a kostí.

Okurka:-( loupaná,bez špiček),ze 100g získáme 7O ml šťávy

užívání bez úprav, touto šťávou se mohou ředit jiné husté zeleninové šťávy nepříjemné chuti,
podporuje růst vlasů,reguluje krvní tlak,odvodňuje,působí proti rehmatismu a dně,je důležitá pro prevenci a léčení nemocí ledvin a srdce,čistí krev.

Paprika červená:(bez jader a stopek),ze 100g získáme 6O ml šťávy

užívání: 50 ml 1x denně buď najednou, nebo ve dvou dávkách
podporuje chuť k jídlu,upravuje trávení,podporuje tvorbu žluči a pomáhá v léčbě onemocnění štítné žlázy,odvodňuje,pomáhá při léčbě infekčních onemocnění.

Petržel:-( listy se stopkou),ze 100g získáme 50 ml šťávy

užívání1x denně 1 čaj. lžičku nalačno, nebo 2-3 čaj lžičky do sklenky teplého mléka
pomáhá při léčbě onemocnění močového ústrojí,při zvětšené prostatě,střevních kolikách,odvar lze užít proti vlasovým parazitům,nedopuručuje se její užívání v době tehotenství,podporuje dobrou funkci žláz s vnitřní sekrecí,uklidňuje

Pomeranč"-(dužina),ze 100g získáme 70 ml šťávy

užívání: 300-400 ml denně, ( neužívat při střevních zánětech)
je vhodná při rekonvalescenci,nechutenství,závratí,prevenci infekčích chorob,dále pomáhá snížit horečku, při léčbě zánětu sliznice dutiny ústní,odvodňuje

Rajské jablíčko:-( celé), ze 100g získáme70 ml šťávy

užívání: 1x denně 300 ml,může se ochutit medem a nedoporučuje se užívat při otravách a zánětu střev)
pomáhá při léčbě onkologických onemocnění( účinná složka barvivo lykopen),je močopudná,snižuje hladinu cholesterolu v krvi,působí antiskleroticky,podporuje krvetvorbu a jeterní funkce,dále pomáhá při léčbě dny a zánětech zažívacího traktu.

Červená řepa:-(bulva,list-po 50%) ze 100g získáme 40 ml šťávy

užívání:2x denně 70ml šťávy,lze ochutit medem,citronem , neužívat při cukrovce
podporuje krvetvorbu,pomáhá při léčbě onkologických onemocnění,podporuje čiinost jater,má uklidňující účinky,příznivě ovlivňuje cévní a lymfatický systém,napomáhá látkové výměně,upravuje krevní tlak,je vhodná při arterioskleróze, (při bolesti hlavy pomáhá čerstvě připravená šťáva z mrkve,červené řepy a okurky ve stejném poměru).
Šťáva z listů řepy pomáhá při menstruačních a klimakterických obtížích,ale musí se užívat v menším množství-2x denně 25 ml -může se také přimíchat k jiné šťávě.

Řeřicha:(Lichořeřišnice-nať),ze 100g získáme 40 ml šťávy

užívání: 50-150 ml 1xdenně,šťávu je nutno ředit vodou,pokud se jedná o léčbu střevních parazitů,potom se užívá 100 ml ráno nalačno.Neužívat při zánětu močového měchýře.
příznivě ovlivňuje trávicí pochody a stav sliznic trávicího a dýchacího systému,má příznivý vliv na slinivku břišní,půobí antibakteriálně a je účinná při léčbě zánětů způsobených zlatým stafylokokem,podporuje krvetvorbu

Salát hlávkový:-(celý), ze 1éég získáme asi 40 ml šťávy

užívání:100ml denně,opět můžeme ochutit šťávou z citronu
podporuje látkovou výměnu a krvetvorbu,při žaludečních potížích,uklidňuje,pomáhá při léčbě onemocnění dýchacího ústrojí /astma/,při srdečních obtížích zejména bušení srdce,dále příznivě ovlivňuje léčbu dny, artritidy ledvinových obtíží/kameny/

Třešně:-ze 100g získáme 50 ml šťávy

užívání: bez úprav
příznivě ovlivňuje léčbu rehmatismu,artritidy,arteriosklerózy,špatné funkce jater,žlučových a ledvinových kamenů

Tykev:-(dužina), ze 100 g získáme asi 50 ml šťávy

užívání:100-200 ml denně, při zácpě užívat 100 ml ráno nalačno
pomáhá při zácpě,zánětu močových cest,žaludečních a dvanáctníkových vředech,zvětšení prostaty,chronickém onemocnění ledvin,při léčbě žlučníkových a jaterních obtížích,nespavosti.

Zelí:-(listy),ze 100g získáme asi 50 ml šťávy

užívání: při střevní infekci 2 polévkové lžíce ráno,pokud se jedná o střevní parazity, potom tři dny po sobě užívat vždy 100 ml šťávy ráno nalačno,při žaludečních vředech se doporučuje dávky postupně zvyšovat až na 300 ml denně, při angíně kloktat,šťáva se může dle snášenlivosti ředit vodou a ochutit citronem nebo medem
působí antibakteriálně,podporuje trávení, posiluje imunitu,upravuje stolici,podporuje látkovou výměnu,pomáhá při cukrovce,/listy potřené vaječným bílkem jsou vhodné jako obklady na spáleniny/, prevence chřipky,pomáhá při zánětu hrtanu,podporuje krvetvorbu,je močopudná.

Osobně mám velmi dobré zkušenosti s užíváním šťáv z ovoce a zeleniny jako podpůrného prostředku.Doporučuji před jejich užíváním konzultaci s lékařem.